logo

Sözü Yormadan

İbrahim Tenekeci


Günümüz Türk şiirinin önemli isimlerinden İbrahim Tenekeci, seçme şiirlerinden oluşan Sözü Yormadan eseriyle okuyucuyla buluştu. Sözü Yormadan ismini şairin kitaba aldığı ikinci şiirinin başlığından alıyor. Seçme bir şiir kitabına bu ismi vermek şairin bilinç ve hassasiyetini gösteriyor her şeyden önce. Şairdeki incelik Türkçeyi rahatlatan bir anlatım tercihini doğuruyor. Temiz ve duru ifade, titiz kelime işçiliği, dikkat ve özen İbrahim Tenekeci şiirini oluşturuyor.

 

Sözü Yormadan Prof. Dr. Muhsin Macit’in İbrahim Tenekeci şiirini incelediği bir yazıyla başlıyor. Kitabın toplamını yirmi dört şiir oluşturuyor. Eserdeki son şiirin adı Berhayat. Bu isim şairin şiire dair söyleyeceklerinin habercisi. Devamında hayatı ve şiiriyle kuracak bir bütünlük, bir inşa süreci. Onun şiiri Türk Evi'ne benziyor. Tesadüfe yer yok, bilinçli ve bütünlüklü inşa süreci var.

 

“Ölmekten dönerler her akşam eve / Ekmeği bilirler, bilmezler buğday / Yukarıdan bakarlar, dünyadan sana / Sakın sırrını deme onlara / Düzlükte garipsin, dağlarda pırnal / Bulmuşsun fakat yeniden ara.”  Dizeleri söyleyiş edası, yalın dil ve sade anlatım karakteristik bir İbrahim Tenekeci şiirini gösteriyor. Türk şiiri adına söyledikleri, söyleyeceklerinden besleniyor. Akışa ters, yenilenen bir şiir bu. Sürekli tazeliğini koruyan ve ilerleyen bir şiiri var şairin.

 

Sözü Yormadan İbrahim Tenekeci’nin otuz yıllık deneyim ve tecrübenin şiirini kurarak ortaya koyduğu, emek mahsulü bir eserdir. Uzun yıllar şiir üzerine düşünen, yazan, dergi çıkaran, çok fazla ismin ilk kitabına öncülük eden, hayatının önüne sanatını koymuş bir isimdir İbrahim Tenekeci. Türk şiirinin yönünü belirlemeye ve adını kalıcı kılan şiirlerle edebiyat tarihine yazdırmaya devam edecek bir şair var karşımızda.

 

Tuba Kaplan